Gezonde leefstijl

Wij als lekkerfit leerkrachten willen hier op de Meester Baarsschool leerlingen uitdagen met meer en beter bewegingsonderwijs. Daarnaast proberen we de keuze voor een gezonde leefstijl het leukst en makkelijkst te maken.

Een gezonde leefstijl is uiteraard meer dan alleen veel en goed bewegen. Zo wordt hier op de Meester Baarsschool in de ochtendpauze fruit gegeten met iets te drinken erbij. Het gaat hierbij niet alleen om het fruit eten, maar het gaat er ook om dat leerlingen leren ’s ochtends te ontbijten. Een ochtend op school zitten met alleen fruit en drinken in je buik is namelijk niet erg prettig.

Waarom vinden wij dat (gezond) ontbijten nu zo belangrijk? De dag starten met een gezond ontbijt geeft vijf voordelen:


1. Ontbijten geeft je energie

Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons soms zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf ‘het ‘s nachts zonder eten heeft moeten doen. Jouw ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sproten en te spelen!

2. Ontbijten levert voedingsstoffen

Ontbijten geeft je ook belangrijke voedingsstoffen. Een ontbijtje levert de vezels, vitamines en mineralen aan waar je lijf om vraagt. Als je daar de dag niet mee begint, haal je die achterstand maar moeilijk in. Onderzoekers van TNO hebben ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken: mensen die niet ontbijten krijgen over de hele dag minder voedingsstoffen binnen dan ontbijters. Doe je lijf dus een plezier met een ontbijt!

 3. Ontbijten helpt bij je stoelgang
Het ontbijt is de eerste maaltijd na een lange nacht slapen, waarin je natuurlijk niets eet of drinkt. Dan is het nodig je darmen aan de gang te krijgen. Jouw ontbijt zet ‘s ochtends meteen je darmen aan het werk en dat helpt een goede stoelgang. Dat betekent dat je makkelijk kunt poepen en minder snel last krijgt van buikpijn. Vooral een ontbijt met veel vezels is goed voor je darmen. Die haal je uit volkorenbrood, muesli, groente en fruit.

4. Ontbijten houdt je op gezond gewicht

Als je de dag niet begint met een ontbijt, krijg je al snel de verleiding om naar tussendoortjes zoals snoep en snacks te grijpen. Meestal zijn dat tussendoortjes vol met vet en suiker, maar met weinig vezels, vitamines en minderalen. Wie verstandig ontbijt, heeft vaak minder last van overgewicht. Wie een gezond gewicht wil houden, doet er dus slim aan om de dag met een ontbijt te beginnen. Het liefst een ontbijt met veel vezels: die stillen lekker je trek.

5. Ontbijten is lekker en gezellig

Dat ontbijten gezond is, is nu wel duidelijk. Maar we zouden het belangrijkste bijna vergeten: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee …? Met je ouders, broertjes of zusjes heerlijk smullen en ondertussen samen mooie plannen voor weer een nieuwe dag bespreken. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!

Daarnaast bieden wij naschoolse sport. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden om een sport te doen die georganiseerd en verzorgd wordt door verenigingen waarbij school een centrale rol vervult. Vanuit dit aanbod kan worden door gestroomd naar het reguliere aanbod dat verenigingen hebben.

Om een gezonde leefstijl te kunnen stimuleren is het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd veel bewegen en gezond eten.

Daarnaast stimuleren wij om gezond te trakteren. Ideeën voor gezonde traktaties zijn te vinden bij de conciërge bij de hoofd ingang. 

Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT