Vanwaar de naam 'Meester Baars'?

Onze school is bestaat sinds 1939 en heette tot 1968 de heilige Cosmos en Damianus-school. Geen gemakkelijke naam. Onze school was in 1939 de eerste rooms-katholieke basisschool in de wijk IJsselmonde. De school is gestart met drie leerkrachten. Zij verdienden hiermee overigens 18 gulden per maand.

De school telde in de beginperiode ongeveer 80 leerlingen. Na het bombardement in 1940 kreeg de school een toevloed aan leerlingen. Rond 1980was dat gedaald tot ongeveer 100 leerlingen, maar inmiddels is het leerlingaantal circa 430 peuters en basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met groep 8.

In juni 1968 ging onze allereerste hoofdmeester, zoals de directeur destijds werd genoemd, dhr. Baars na een zeer lange carrière met eervol pensioen. Hij woonde in het woonhuis dat direct naast de school ligt en aan het schoolplein grenst. In 1969 werd de school omgedoopt tot de Meester Baarsschool. De heer Baars is overleden in ... maar wij danken nog altijd onze naam aan zijn grote inzet en destijds. Het visje in ons logo en zijn naam herinnert ons hier aan.

In de jaren tachtig is de keuze gemaakt voor een ander onderwijsconcept en werd de Meester Baarsschool een Jenaplanschool. In 2010 werd het bestaande gebouw aan de Koninginneweg afgebroken en in mei van het schooljaar 2010-2011 is het nieuwe gebouw op dezelfde plek in gebruik genomen. Het gebouw is ingericht op de Jenaplanvisie, met o.a. leerpleinen en een podium voor de vieringen.

Nieuwsgierig naar meer geschiedenis? Bekijk hier een film over onze school.